Kolin kesäpäivät 16.-18.8.2016

Näkymä Ukkokolilta Pieliselle

Saimme viettää upeat kesäpäivät Suomen tunnetuimmassa kansallismaisemassa. Saimme kokea Kolin lumon, avaran ja upean maiseman jylhien vaarojen laelta. Etsimme mielen ja sielun rauhaa ikiaikaisista metsistä ja näkymistä yli Pielisen, joita mm. Jean Sibeliusta, Eero Järnefeltiä ja Juhani Ahoa on innoittanut. Tuo maisema on yhä luonnossa liikkujien, vaeltajien ja taiteilijoiden rakastama.

Pohjois-Karjalan alueosasto ja Hotelli Koli kutsuivat meidät kaikki viettämään vuosittaisia kesäpäiviä teemalla On vain yksi Koli! Vuosi oli myös OPH-eläkeläisten 40. toimintavuosi. Siellä tapasimme vanhoja tuttuja ja vahvistimme yhteenkuuluvuuttamme. Hotellin laadukkaat ja monipuoliset palvelut sekä ympäröivä sykähdyttävän kaunis luonto, saivat meidät ihastumaan Koliin ja ehkä palaamaan sinne uudelleen.

Tiistai 16.8.2016

Vuosikokous Luontokeskus Ukon auditoriossa. Puheenjohtaja Raili Kuosma avaamassa kokousta

Kesäpäivät aloitimme yhdistyksen vuosikokouksella. Kokousväkeä olikin kerääntynyt runsaasti paikalle, kaikkiaan 77 henkeä. Kokouksen puhetta johti leppoisasti Veikko Rouvinen, Joensuusta. Kokousväki teki hyviä päätöksiä. Hyväksyttiin edellisen vuoden toimintakertomus, tilit ja kuultiin tilintarkastajan lausunto. Hyväksyttiin toimintasuunnitelma ja talousarvio seuraavalle vuodelle. Puheenjohtajaksi valittiin uudelleen Raili Kuosma, Savonlinnasta. Hän on toiminut puheenjohtajana kaksi kautta. Valittiin uudet hallituksen jäsenet Pekka Harju, Saarijärveltä, Keski-Suomen edustaja ja Riitta Suutari, Rovaniemeltä, Lapin edustaja. Kokouksen lopuksi kiitettiin hallituksesta erovuorossa olevia, Mikki Valjakkaa, Lahdesta, Etelä-Suomen edustajaa ja Tuuula Koivusaloa, Mikkelistä, Suur-Savon edustajaa sekä kokouksen puheenjohtajaa Veikko Rouvista. Kukin sai käsintehdyt lasienkelit.

Kokouksen alussa saimme Pohjois-Karjalan Op-liiton terveiset, jotka meille toi Jaana Reimasto-Heiskanen.

Kokouksen jälkeen meille esitettiin luontofilmi "Neljä vuodenaikaa", jonka aikana kaikki pääsivät tunnelmoimaan Kolin maisemissa! Lisäksi kokousväellä oli mahdollisuus tutustua Luontokeskus Ukon näyttelyyn.

Kesäpäivien emäntä Kaisa Salminen ja isäntä Ville Pänttönen

Alueosastojen aktiivit kokoontuivat ennen iltajuhalaa Panu-kapinettiin pohtimaan yhtisiä ajankohtaisia kysymyksiä. Tapahtuman alustivat Keski-Pohjanmaan alueosaston Maija-Leena Lämsä, Pohjois-Savon alueosaston Seppo Koski ja Varsinais-Suomen alueosaston Jouko Kaskinen. Heidän esitysten aikana virisi vilkas keskustelu ja meille kaikille jäi jotain kotiin vietävää!

Varsinaista juhla-iltaa vietettiin Grill It! -ravintolassa. Illan isäntä Ville Pänttonen ja emäntä Kaisa Salminen juonsivat leppoisasti illan. Tervehdyksen yhteydessä puheenjohtaja Raili Kuosma loi katsauken yhdistyksen 40-vuotisen toiminnan keskeisiin tekijöihin. Tämän jälkeen Kolibri-kuoro lauloi mm. Jean Sipeliuksen lauluja. Illallisen aikana Markus Kallies soitti pianolla viihdemusiikkia. Illallisen jälkeen Pirkanmaan aueosasto esitti kutsun tulla Tampereen kesäpäiville! Illan kohjokohta oli, kun Karjalainen Rahvas esiintyi taulaen ja tanssien ilosta pursuen. Ilata päättyi duon Pentti Karjalainen ja Risto Piirainen tanssin tahteihin.

Kolibri-kuoro lauloi mm. Jean Sibeliuksen lauluja

Karjalainen Rahvas tartutti iloisuuden ja hyvän tuulen meihin kuulijoihin

Keskiviikko 17.8.2016

Taiteilija Eeva Ryynäsen puukoristein somistettu kirkko

Keskiviikkona suurin osa kesäpäivävieraista lähti kotiseuturetkelle! Lieksan retki (ryhmä 1) lähti hotellilta bussilla Paateriin ja siellä tutustuttiin taiteilija Eeva Ryynäsen kirkkoon ja muihin töihin oppaan johdolla. Kierroksen jälkeen nautimme Paaterin kahviossa kahvit.

Paaterista lähdemme  bussilla Lieksaan Timitran linnaan, jossa kuuntelimme Rukajärvi-esittelyn ja sen jälkeen oli lounas.

Sitten matka jatkuu Lieksan kirkkoon bussilla. Kirkkoon tutustumisen jälkeen menemme Lieksan satamaan, josta kantosiipialus SuviExpressillä Kolille ja takaisin hotellille. Retkeläisitä toinen ryhmä teki saman retken, mutta päinvastaisessa järjestyksessä!

Kahvitauolla Mattilan tilalla - kahvit ja raakakakku nautittu edessä vielä nousu Kolille hotellille

Pieni, mutta sitäkin sitkeämpi joukko lähti valloittamaan Kolin huippuja! Saimme kuulla oppaaltamme Mika Okkoselta mielenkiintoisia tarinoita Ukko-, Akka- ja Paha-Kolista! Upeat maisemat avautuivat Pieliselle. Aurinko kimalsi Pielisen pinnalla ja loppukesän sininen taivas kruunasi päivämme! Opastetun kierroksen päätteeksi jatkoimma matkaamme Aira Hahtela-Piirosen ja Kaisa Salmisen johdattamina omatoimisesti alas Pielisen rantaan Alamajalle, jossa nautimme lounaan. Matkamme jatkui lounaan jälkeen, jolloin aloitimme kolmen kilometrin jyrkän nousun takaisin Kolille ja hotellille. Matkan varrella pysähdyimme Mattilan maatilalle kahville. Siellä saimme maistaa raakakakkua, joka on tämän päivän "hitti"!
Keskiviikkopäivän päätteksi vietimme Kolin Seurojen talolla wanhanajan iltamat. Illan aloitimme puffettarjoilulla ja sitä seurasi Pohjois-Karjalan alueosaston oman kuoron Koli-Soi esitys, joka sisälti iskelmiä 70-luvulta! Oli hienoa nähdä kuinka he kaikki laittoivat itsensä likoon ohjelman teossa. Mielenkiintoisena välipalan ohjelmassa meille tarjoili lupsakkaan tapaan Pentti Seutu, kertoen mukavia juttuja työajoiltaan. Ohjelmaosuuden lopuksi Juukan Karaoke Club esitti meille revyyn kuvaten vanhenemiseen ja muihinkin ihmissuhteisiin liittyviä juttuja. Ilta päätettiin karaoketansseihin, puolitoista tuntia ettei "huviveroa" meno!

Pohjois-Karjalan alueosaston oma kuoro Koli-Soi esiintyi laulaen 70-luvun iskelmiä

Juukabn Karaoke Clubi esittämässä revyytä

Torstai 18.8.2016

Trumpetisti Anu Laakkonen ja ortodoksirovasti Sulo Naakka

Aamupalan jälkeen päätöstilaisuus pitettiin Hotelli Kolin terassilla, josta oli oiva näkymä Pieliselle. Ortodoksirovasti Sulo Naakka piti hartaustilaisuuden ja saattoi kesäpäivävieraat kotimatkalle siunaten heidät. Lopuksi trumpetin soittaja Anu Laakkonen kajautti lähtöfanfaarit Jäähyväissoittosävelin ja päätteksi lauloimme Peppi Pitkätössun Jäähyväislaulun!

Meille kaikille jäi tosi hyvä ja virkistynyt mieli kotimatkalle. Saimme aimo annoksen voimaannuttavaa energia tulevaan syksyyn ja talveen!

Tule sinäkin mukaan seuraaville päiville, sillä siellä olemme mekin!